Ledoborcem na Severní pól - plavba, s průvodcem

0
Foto - Ledoborcem na Severní pól Foto - Ledoborcem na Severní pól Foto - Ledoborcem na Severní pól Foto - Ledoborcem na Severní pól Foto - Ledoborcem na Severní pól Foto - Ledoborcem na Severní pól Foto - Ledoborcem na Severní pól Foto - Ledoborcem na Severní pól Foto - Ledoborcem na Severní pól Foto - Ledoborcem na Severní pól Foto - Ledoborcem na Severní pól Foto - Ledoborcem na Severní pól Foto - Ledoborcem na Severní pól Foto - Ledoborcem na Severní pól Foto - Ledoborcem na Severní pól Foto - Ledoborcem na Severní pól Foto - Ledoborcem na Severní pól Foto - Ledoborcem na Severní pól Foto - Ledoborcem na Severní pól Foto - Ledoborcem na Severní pól Foto - Ledoborcem na Severní pól Foto - Ledoborcem na Severní pól Foto - Ledoborcem na Severní pól Foto - Ledoborcem na Severní pól Foto - Ledoborcem na Severní pól Foto - Ledoborcem na Severní pól

Zájezd pořádá

ESO travel a.s.
Korunovační 22, 17000 Praha

V nabídce od: 11.12.2018
Kód zájezdu: d914_97612

.

Chcete-li zájezd zvýraznit na svém webu, zařadit do kolekce, nebo z nabídky zcela vyřadit...

  • ubytování: hotel **ubytování: hotel **
    strava: vlastnístrava: vlastní
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy


Ubytování: hotel **

Strava: vlastní

Doprava: letecky

Program zájezdu

1. den: PRAHA - MURMANSK: Odlet z Prahy do Murmansku, transfer do hotelu, ubytování. Nocleh.

2. den: MURMANSK - VYPLUTÍ: Snídaně. transfer do přístavu, nalodění na atomový ledoborec 50 Years of Victory, seznámení s lodí, vyplutí na sever.

3. den: BARENTSOVO MOŘE: Plavba Barentsovým mořem, odborné přednášky k arktické přírodě, pozorování velryb a ptactva. Postupně se začínají objevovat první plovoucí kry, až se hladina oceánu uzavře ledovým příkrovem a ledoborec nastoupí svoji plavbu k pólu zamrzlým oceánem.

4. - 6. den: PLAVBA NA SEVER: Plavba v kurzu 0° a probíjení se zamrz lým severním ledovým oceánem. Během plavby se konají polárnické přednášky. Organizovány jsou i průzkumné lety vrtulníkem k obhlídce zamrzlého oceánu z ptačí perspektivy, trhlin v ledu a morfologie ledového pole. Čas k pozorování měnící se ledové struktury, polynjí – trhlin v souvislém ledu s volným mořem. Na ledových planinách se mohou vyskytnout tuleni a lední medvědi.

7. den: SEVERNÍ PÓL 90°00’00”: A je to tady! magický vršek naší planety, sen mnoha dobrodruhů a odvážlivců, kteří ve velké míře za svoji touhu zaplatili životem. to bylo kdysi. Ještě před pouhými sto lety neprobádané a zcela nedostupné místo. magické místo, jehož tajemná krása jakoby pocházela z jiných světů. Bod, kolem kterého se doslova otáčí celý svět. Bod, kde v tiché nehybnosti stojí i hvězdy a kde všechny cesty vedou na jih. Není mnoho vyvolených, kteří měli tu možnost stanout na severním zeměpisném pólu. A my se dnes přiřazujeme k té hrstce šťastlivců! Vystupujeme z ledoborce na ledovou pláň, na bodě se souřadnicemi 90°0'0'' je vztyčen polární ukazatel a pak následuje fotografování a vychutnávání si onoho okamžiku. Jsme tu! Na oslavu se nám připravuje pravé polárnické barbecue, a ač je to neobvyklé, tak pokyn před výstupem zní plavky s sebou. Nejsevernější koupaliště světa se nám zrovna otevírá jen pro ten dnešní den, byť je určeno hlavně pro otužilce. Ale kdo by nezkusil pár temp v chladné průzračné vodě na vrcholu planety? A než náš ledoborec zamíří zpět na jih, tak se ještě dosyta nabažíme tohoto místa uprostřed proměnlivé ledové pláně. Zítra a kdykoliv v budoucnu to už zde bude jiné, díky oceánskému driftu se ledy v tomto zeměpisném bodě neustále posouvají, náš severní pól, ten náš dnešní pól, který si odvážíme ve vzpomínkách, nám ale už zůstane napořád tím, čím byl dnes. Životním zážitkem. Ale dobrodružství ještě nekončí, vždyť nás čekají ještě tajemné polární ostrovy!

8. - 10. den: ZEMĚ FRANTIŠKA JOSEFA: Připlouváme k jedné z nejopuštěnějších a nejméně dostupných oblastí naší planety, tajemné Zemi Františka Josefa. Název nám zní trochu povědomě, vybaví se stařičký mocnář s licousy a vídeňský valčík, sachr dort a houska se salámem od Hawelky. Kdepak, žádná vídeňská uhlazenost, větrem bičovaná skaliska, rozervané vulkanické krajiny ostrovů, daleké obzory a divočina, jak má být. Ostrovy nejsou s výjimkou několika málo pohraničníků a vědců nikým trvale obydleny a do roku 1990 byly cizincům zpoza hranice sovětského svazu zcela nepřístupné. tady byl vskutku málokdo. Země Františka Josefa nese navíc velmi výraznou českou stopu. souostroví bylo objeveno v létě 1873 soukromou rakousko-uherskou expedicí. Jedním ze dvou velitelů expedice byl uznávaný polárník Julius von Payer, rodák ze severočeského Šenova (dnes součást teplic). Najdeme tu proto Payerův ostrov, teplický záliv a dále také stoličkův ostrov pojmenovaný po geologovi, paleontologovi a přírodovědci světového významu Ferdinandu stoličkovi, který se narodil u Kroměříže. Žijí zde lední medvědi, na štěrkových plážích se vyvalují tuční mroži a na skaliskách hnízdí desetitisíce arktických ptáků. díky stálému polárnímu dni máme dost času na výsadky na pevnou zemi na gumových zodiacích a na seznámení se s arktickou faunou i se skromnou flórou. Ohromí nás též kamenné koule na Champově ostrově, o jejichž původu se geologové přou a jejichž nevšední vzhled dává dost podnětů rozličným fantaskním úvahám.

11. - 12. den: BARENTSOVO MOŘE: Opouštíme Zemi Františka Josefa a přeplouváme opět Barentsovo moře. Ledové kry pozvolna mizí a tak máme čas lenošit v pohodlí naší lodi. Vždyť jak se říká, i sama cesta je cílem.

13. den: MURMANSK – PRAHA: Doplouváme do murmansku a loučíme se s vysokou Arktidou. Byla to cesta do jiného světa. Po snídani míříme na letiště a vracíme se domů, do Prahy.

Termíny a ceny

Cena obsahuje

  • leteckou dopravu Praha – Murmansk – Praha
  • 1x nocleh v Murmansku v hotelu 4* se snídaní
  • 11 x nocleh na lodi ve vybrané kajutě
  • plnou penzi na lodi
  • čaj, káva, kakao a voda po celý den
  • lodní dopravu dle itineráře
  • výlety na pevninu, výlety čluny zodiac a helikoptérou
  • zkušeného arktického průvodce
  • zapůjčení vodotěsné expediční obuvi
  • nepromokavou expediční bundu (zůstane účastníkům jako suvenýr)
  • podrobné informační materiály před odletem, arktickou příručku
  • expediční deník a fotoalbum na dVd-disku
  • krytí výloh při záchranné akci do 100.000 EUR (pouze dny na ledoborci)
  • vízum do Ruska
  • transfery
  • služby českého průvodce (minimum 10 osob)
  • pojištění léčebných výloh

Cena neobsahuje

  • speciální pojištění storna zájezdu 29.990,- Kč/os
  • spropitné personálu ledoborce
(Popis zájezdu byl aktualizován 11.12.2018)