Turecko - Kappadokie s pěší turistikou

0
Kappadokie 23 Kappadokie 10 Turecko Kappadokie Uc Guzeler Kappadokie 17 Kappadokie 16 Kappadokie 15 Kappadokie 14 Kappadokie 13 Kappadokie 12 Kappadokie 11 Kappadokie 10 Kappadokie 09 Kappadokie 08 Kappadokie 29 Kappadokie 28 Kappadokie 26 Kappadokie 25 Kappadokie 24 Kappadokie 22 Kappadokie 21 Kappadokie 20 Kappadokie 19 Kappadokie 18 Kappadokie 07 Kappadokie 06 Kappadokie 05 Kappadokie 04 Kappadokie 03 Kappadokie 02 Kappadokie 01 Ihlara 02 Ihlara 01 Güzelyurt 01 P8308271

Zájezd pořádá

Mayer & Crocus s.r.o.
Heydukova 1589/6, 18000 Praha 8

Turecko / Údolí Ihlara
Cena od: 43 990
V nabídce od: 12.09.2018
Kód zájezdu: 345

.

Chcete-li zájezd zvýraznit na svém webu, zařadit do kolekce, nebo z nabídky zcela vyřadit...

  • ubytování: hotelubytování: hotel
    strava: plná penzestrava: plná penze
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy
    • Památky a umění
    • Krásy přírody
    • Aktivní dovolená
    • Turistika

– za přírodními krásami středního Turecka

Vracíme se do naší oblíbené destinace a připravili jsme pro vás velmi zajímavý program s pěší turistikou, zaměřený na poznání nejkrásnějších přírodních míst středního Turecka – oblasti slavné Kappadokie. Projdete romantická údolí s neskutečnými skalními útvary a mnoha do skal vytesanými kostely. Uvidíte několika patrové podzemní město. Nádherné fresky v kostelích nejenom v Open Air Museum v Göreme, ale na mnoha dalších místech. Pro omezení dlouhých přejezdů jsme do programu zařadili dva vnitrostátní lety, které nám spoustu času i ujetých kilometrů navíc ušetří.

Dubnový termín je velmi vhodný pro turistiku, protože nejsou vysoké teploty a krajina je krásně rozkvetlá a není zde tolik turistů.
Druhý termín jsme zvolili na začátku prázdnin, protože zájezd zvládnou i větší děti. Je to období, kdy je počasí teplé a stabilní.

Turistika je většinou na 4-5 hodin každý pěší výlet, někdy jsou během jednoho dne zařazeny dva pěší přechody. Jedná se o normální pěší turistiku, někdy jsou prudší sestupy do údolí, ale převýšení není velké. Je nutné počítat s prašným terénem, někdy kamenitým, často se chodí po sopečných, tufových skalách. V rámci program nejsou příliš možnosti jiných variant. Pěší trasy jsou přechodové, do stejného místa se nevrací. Denně se nachodí 8-12 km. Vhodné jsou trekové hole, pevné boty - pohory - jsou nezbytné.

V případě nepříznivého počasí si CK vyhrazuje právo na změnu programu nebo přehození jednotlivých dnů dle aktuální situace.

Zájezd připravila a průvodcuje Mgr. Lucie Leikepová.


Ubytování: hotel

Strava: plná penze

Doprava: letecky

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy do Istanbulu , vnitrostátní let Istanbul – Nevşehir nebo Kayseri v oblasti Kappadokie . Nocleh (3 noci na jednom místě).

2. den: Krajina Kappadokie a pěší trasy na seznámení s terénem. GÖREME (UNESCO) – jedna z největších přírodních zajímavostí v Turecku, kde byl v sopečných tufech dešťovou vodou vymodelován svět skalních věží, ve kterých lidé vyhloubili řady kostelů s freskovou výzdobou. Ráno průchod „MALÝM ÚDOLÍM LÁSKY“ na okraji Göreme s krásnými věžovitými útvary a výstup na vyhlídku nad údolím Göreme. Odpoledne prohlídka GÖREME OPEN AIR MUSEUM s kostely s nádhernými freskami (UNESCO). Křesťané tady na místech spojených s poustevníky a křesťanskými svatými / mučedníky postupně vybudovali 365 kostelů, na každý den v roce prý jeden kostel. V rámci chráněné oblasti Göreme shlédneme několik nejlépe dochovaných kostelů s freskovou výzdobou pokrývající stěny i kopule kostelů.

3. den: Možnost letu balonem nad jedinečnou krajinou Kappadokie , během cca hodinového letu výhledy z výšky do jednotlivých údolí i na jedinečné skalní útvary (může být uskutečněn podle počasí a dostupnosti i jiný den). Pěší trasu začneme průchodem MESKENDIR VALLEY, kterou dojdeme do ÇAVUŞINU s jeskynními obydlími a dochovanou částí obrovského kostela sv. Jana. Další část pěší trasy povede od hodní části Cavusinu Putování ukončíme v PAŞABAG s mnoha hříbky připomínajícími útvary i skalním kostelem sv. Simeona. PAŞABAG, kde se nacházejí nejzajímavější hřibovité skalní útvary, v jednom byla zřízena i policejní stanice. Nedaleko odtud si ještě prohlédneme fotogenické útvary v DEVRENT VALLEY. V rámci jednotlivých dnů může být zařazena krátká návštěva s ukázkami a možností zakoupení výrobků: onyx, keramika.

4. den: Ráno průchod PIGEON VALLEY – Údolím holubníků, které ve své druhé části připomíná svými mohutnými skalními stěnami Grand Canyon – do Göreme a prohlídka několika kostelíků a falických věží v této okrajové části městečka, včetně jedinečně dochovaného mohutného trojlodního kostela. Rozsáhlý komplex skalního města AÇIKSARAY se skupinami klášterů, kostelů a obytných prostor, kde se soustředila velká křesťanská komunita. Freskami bohatě zdobený kostel sv. Jana v GÜLŞEHIRU patří k jedněm z vrcholů programů v Kappadokii . Odpoledne jedinečné podzemní město KAYMAKLI, které mělo 8 podzemních pater. Uvidíte podzemní stáje, kostel, místa dočasných pohřbů, obytné prostory, kuchyně, sklady, lisy na víno i hluboké větrací šachty. To vše umožňovalo v případě nebezpečí, aby se do podzemí ukryly stovky až tisíce lidí. Přejezd do GÜZELYURT (2 noci na stejném místě).

5. den: Turistika v KAŇONU IHLARA s několika zajímavými křesťanskými kostely vytesanými do skal, průchod 8 km dlouhým nejzajímavějším úsekem kaňonu Ihlara , v rámci kterého vedou odbočky k jednotlivým kostelům s freskovou výzdobou, z nichž ty nejzajímavější si prohlédneme během naší pěší trasy. Poté nedaleká nádherná skalní katedrála a celé rozlehlé skalní město SELIME. Jedná se o jedinečné dílo, největší skalní katedrálu v Malé Asii.

6. den: GÜZELYURT - trosky romantického kláštera, malá podzemní města. Zastávka u KIZIL KILISE - Červeného kostela, volně stojícího a dobře dochovaného kostela ze 6.stol. z červeně zabarveného sopečného tufu. Jeden z nejkrásnějších skalních klášterních komplexů s nejlepšími freskami v rámci celé Kappadokie ESKI GÜMÜŞLER. Jedná se o do skály vytesaný klášterní komplex, který z vnějšku není téměř rozeznatelný, vše je ukryto v nitru skály, otevřené je jen vnitřní nádvoří kláštera. Nádherné ÚDOLÍ SOGANLI, kde se nachází množství starých kostelů a klášterů s freskovou výzdobou, jedno z nejmalebnějších a méně navštěvovaných míst, kde se projdeme údolími se zajímavými kostely a kláštery i malebnými skalními útvary. Dojezd na nocleh zpět do centrální oblasti Kappadokie , do oblasti Uchisaru (3 noci na stejném místě).

7. den: Dokončení prohlídky nejkrásnějších kapadockých údolí . Průchod tzv. Údolím lásky – LOVE VALLEY na okraj Uchisaru. Během pěšího průchodu budete mít výhledy nejen do údolí vymodelovaného v sopečné krajině vodní a větrnou erozí, ale také na jedinečné věžovité útvary. Druhá část se jmenuje White valley - Bílé údolí - podle čistě bílé barvy sopečného tufu. UÇHISAR – nejvýše položená pevnost v Kappadokii , jedna ze tří, které chránily oblast Kappadokie před nájezdníky, průchod starým skalním městem, zájemci si mohou vystoupat na vrchol s výhledy na údolí Göreme, Love Valley, Pigeon Valley, stolovou horu Ak Dag, nákupy suvenýrů v místních krámcích. Volno, které můžete využít k dalším procházkám, prozkoumávání starých částí Uchisaru nebo k odpočinku.

8. den: Tento den věnujeme pěšímu průchodu několika krásnými kapadockými údolími v oblasti RED VALLEY. Budeme přecházet nejkrásnější částí RED VALLEY a to částí označovanou jako ROSE VALLEY s pohádkovými komíny, kostely s freskovou výzdobou, vinicemi. Posedíme u čaje nebo čerstvého džusu. Průchod velmi zajímavou částí MESKENDIR VALLEY a RED VALLEY, kterými dojdeme přes řadu nádherných míst na panoramatickou terasu s vyhlídkou do dalekého okolí pod horou AK DAG.

9. den: Odlet přes Istanbul zpět do ČR.

Termíny a ceny

duben 2024

13.04. - 21.04.24 sobota - neděle
plná penze letecky (Praha)
39 990 Kč
cena za 9 dní (8 nocí)

červen 2024

29.06. - 07.07.24 sobota - neděle
plná penze letecky (Praha)
43 990 Kč
cena za 9 dní (8 nocí)

Cena obsahuje

  • 8x ubytování v hotelích ve 2lůžk. pokojích (předpokládaná skladba ubytování: 3x hotel v okrajové části Göreme nebo v Ürgüpu, 2x ve dvou - třech rodinných hotelích - historických kamenných řeckých domech - v Güzelyurt, 3x hotel v Uchisaru)
  • 7x plnou penzi (lehčí obědy během jednotlivých výletů) včetně vody během obědů, večeře první den a snídaně poslední den nejsou zahrnuty vzhledem k časům letů)
  • leteckou dopravu Praha – Istanbul – Nevşehir / Kayseri a zpět
  • veškeré transfery dle programu (většinou mikrobusy nebo midibusy dle vel. skupiny)
  • českého a tureckého průvodce

Cena neobsahuje

  • spropitné pro místního řidiče a průvodce
  • V závislosti na změně letového řádu může být zájezd prodloužen o jeden den. V takovém případě bude rozšířen počet ubytování se snídaní a účtován bude povinný příplatek 650 Kč / os.

Slevy

  • pro 3. osobu na přistýlce, pouze v případě přihlášení trojice na jedné přihlášce (sleva: -800 Kč)
(Popis zájezdu byl aktualizován 19.04.2024)