Velká cesta Yucatánem

0
2024 Velká cesta Yucatánem 2019 Mexiko 2020 Mexiko speciál 2022 Mexiko středozápad 2022 Velký okruh Mexikem + Yucatán 2023 Velká cesta Mexikem + Yucatán Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko Foto - Mexiko

Zájezd pořádá

CK AVETOUR s.r.o.
Počernická 699/62a, 10800 Praha 10

Mexiko
Cena od: 49 990
V nabídce od: 10.03.2023
Kód zájezdu: 301023MEX

.

Chcete-li zájezd zvýraznit na svém webu, zařadit do kolekce, nebo z nabídky zcela vyřadit...

  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Sleva 10 000 Kč! Novinka pro milovníky starých civilizací, gastronomie, etnografie, přírody a koupání ve vodách Karibiku a v tzv. cenotes v doprovodu Petra Šuby.

Poloha: Dle programu


Ubytování: hotel ***
Dle programu

Strava: snídaně
Snídaně

Doprava: letecky

Program zájezdu

1. den: 29. 10. neděle – sraz všech účastníků v 05:15 hod. v Praze na Letišti Václava Havla v odletové hale TERMINÁL 2 (mezinárodní odlety), s odletem v 07:35 hod., s německou leteckou společností Lufthansa, rychlý přestup ve Frankfurtu, přílet do Cancúnu v 16:20 hod. místního času, výměna peněz na letišti a rychlý transfer do hotelu v dané lokalitě, Cancún – nocleh.

2. den: 30. 10. pondělí – snídaně, pobyt v Cancúnu – odpočinek /koupání na březích Karibiku, individuální volno – relaxace u moře po dlouhém letu z Evropy, Cancún – nocleh.

3. den: 31. 10. úterý – snídaně, pobyt v Cancúnu – odpočinek /koupání na březích Karibiku, individuální volno, Cancún – nocleh.

4. den: 1. 11. středa – snídaně, archeologická zóna Tulum, asi 45 minut od Playa del Carmen, bylo ve své době poměrně důležité obchodní středisko na obchodní stezce, která roubila pobřeží poloostrova Yucatan a spojovala centrum Mexika s regiony dnešních států Belize, Guatemala a Honduras, původní jméno města se odvíjí od jeho polohy v nejvýchodnější části poloostrova a znělo Zamá, což znamená Svítání, dodnes se zachovala převážná část kamenných staveb v centru města obehnaném místy až 6 metrů vysokou a 4 metry širokou hradbou, kromě jednoduché archeologie však nabízí i fantastickou možnost koupání v Karibiku přímo pod starými mayskými stavbami, jeden z nezapomenutelných momentů cesty, poté se přesuneme na nedalekou Pláž Paraiso – Rajskou pláž – jednu z nejznámějších pláží v mexickém Karibiku – katalogově bílý písek a azurové moře roubené zelenými palmami, místo stvořené k totální relaxaci a pití piňacolady, den zakončí večeře ve vyhlášené rybí restauraci Don Cafeto v centru městečka, Tulum - nocleh.

5. den: 2. 11. čtvrtek – snídaně, Laguna Bacalar je jednou z největších vodních ploch na území Yucatanu, slovo „laguna“ znamená ve španělštině jezero nebo větší vodní plocha, cestou do Bacalar uděláme odbočku do pralesní archeologické zóny Cobá, v níž se nachází pověstná stéla č.1, oznamující konec světa z roku 2012 a nejvyšší pyramida na celém poloostrově, poté možnost koupání v podzemním cenote poblíž Cobá („cenote“ znamená v mayštině studna), nejrůznějších cenote je na poloostrově Yucatán přes tři tisíce a byla a jsou vitálním fenoménem na jinak vyschlém území regionu, nad cenote nebo v jeho blízkosti měly možnost vznikat mayské osady a později i rozsáhlá města, která byla zavlažována právě vodou z těchto přírodních studní, navečer příjezd do Bacalar – nocleh.

6. den: 3. 11. pátek – snídaně, den u laguny Bacalar spojený s asi dvou hodinovým výletem po jezeře za poznáním jedinečného ekosystému, jenž vznikl spojením sedmi cenotes, což je také podstatou jejího druhého jména: Laguna sedmi barev (celé podloží poloostrova je vytvořeno z vápencových usazenin, které tvořily původně mořské dno, ale při pádu obrovského meteoritu do oblasti dnešní rybářské vesnice Chicxulub přes asi 65 milióny let, byly tyto usazeniny vytlačeny na povrch, a daly vzniknout Yucatanskému poloostrovu), všechna voda, která dopadne na tento porézní vápencový podklad v období hurikánů, steče do podzemí, a za dlouhé milióny let v něm dokázala vytvořit druhý nejdelší systém podzemních řek na světě, dutiny či jeskyně a propasti, které zde vznikají se pak staly základním elementem pro rozvoj mayské civilizace na poloostrově, dnes patří k významným turistickým atrakcím, ve druhé části dne – pobyt u laguny a nezapomenutelné koupání v její příjemné teplé a sladké vodě, Bacalar – nocleh.

7. den: 4. 11. sobota – snídaně, dnes budeme projíždět spodní částí Yucatanského poloostrova v blízkosti hranic se státem Belize, kde se v neprostupné džungli nachází spousta starých mayských měst, ilustrační zastávka ve dvou z nich: v Kohunlich, zarostlého lesem tmavých palem a proslaveného svými obřími maskami boha slunce a v archeologické zóně Becán, která je příkladem archeologického stylu Río Bec, typického pro tuto oblast Yucatanu, pohled na okolní krajinu z vrcholu místní Akropole je nezapomenutelný, Chicana Ecovillage resort nebo hotel Puerta Calakmul - nocleh.

8. den: 5. 11. neděle – snídaně, půldenní výlet do Calakmul, jednoho z nejvýznamnějších mayských měst klasického období před španělských dějin Mexika, rivala a mocného města Tikal v současné Guatemale, po výjezdu z chráněné zóny nás cesta zavede do rybářské vesnice Isla Aguada na pobřeží Mexického zálivu, podle času dojezdu možnost podvečerního osvěžení ve vlnách Mexického zálivu, Isla Aguada – nocleh.

9. den: 6. 11. pondělí – snídaně, ráno výlet na člunu a pozorování poměrně bohaté populace delfínů, jimž se v této obrovské zátoce daří díky chybějícímu článku predátora – žraloků, současně pozorování mořského ptactva, hlavně pelikánů, kormoránů, volavek a fregatek a v závislosti na ročním období i růžových kolpíků, čápa amerického, pelikána kanadského nebo ibisů, kolem poledne odjezd směr město Campeche, asi 3 hodiny jízdy, cestou asi dvouhodinová zastávka u Playa tortugas – Želví pláž, možnost koupání ve vlnách většinou klidného Mexického zálivu, navečer příjezd do Campeche, bohatého koloniálního města obehnaného z velké časti hradbami z druhé poloviny 17. století, které ve své době chránily přístav proti útokům pirátů a pro něž je město zapsáno do seznamu UNESCO, jde o jedno z nejmalebnějších mexických měst s citlivě zrestaurovaným centrem a příjemnou nábřežní kolonádou, den je možno zakončit ve vyhlášené restauraci Los Marganzos, nebo točeným pivem na pěší zóně města, Campeche - nocleh.

10. den: 7. 11. úterý – ráno společná procházka centrem Campeche spojená se snídaní, poté přesun více do středu Yucatanského poloostrova, nejprve navštívíme vesnici Pomuch, která je kromě svého sladkého pečiva plněného tvarohem, známá také kuriózním způsobem pohřbívání mrtvých a hlavně opečováváním jejich ostatků, v další typické yucatanské vesnici - Becal - se seznámíme s výrobou panamských klobouků, jejichž produkce tvoří podstatnou část příjmu vesnice, poté nás čeká asi hodinová cesta do hlavního města státu Yucatan - Mérida. Po příjezdu do Méridy společná procházka do centra města, Mérida – nocleh.

11. den: 8. 11. středa – snídaně, dnes jedeme do jediných hor, které se nacházejí na poloostrově Yucatan, v pohoří Puuc, ve výšce přibližně 30 metrů nad mořem, v místě, kde chybí přirozený zdroj pitné vody, se v klasickém období mayských dějin stalo nejmocnějším město, kterému dnes říkáme Uxmal, nádherně ozdobené stavby – Kouzelníkova pyramida, Čtyřúhelník jeptišek nebo impozantní Královský palác – se nezapomenutelně zapíší do srdce každého cestovatele, na zpáteční cestě do Méridy se nejprve zastavíme v Muzeu kakaa, kde se seznámíme s touto zajímavou rostlinou, jejíž původ je pravděpodobně v Mexiku, a poté se zastavíme na oběd v restauraci, kde za zpěvu "kukarači" ochutnáme typickou yucatanskou kuchyni – sopa de lima a cochinita pibil, Mérida – nocleh.

12. den: 9. 11. čtvrtek – snídaně, z Méridy zamíříme opět do středu Yucatanu a prohlédneme si nejslavnější yucatanské archeologické naleziště, maysko-toltécké město Chichen Itzá, jehož hlavní chrám, Kukulkánova pyramida, byl v roce 2007 zařazen mezi 7 divů moderního světa, po obědě se vydáme do snad nejtypičtějšího yucatanského města Valladolid, obývaného převážně yucatanskými Mayi, cestou se ještě zchladíme ve vodách podzemního krápníkového jezera Samulá, po příjezdu do Valladolid vás pozveme na krátkou procházku po typickém čtvercovém koloniálním náměstí, kde můžete ochutnat originální místní dobrotu, tzv. marquesita, oplatek naplněný strouhaným holandským sýrem a zkaramelizovaným kozím mlékem, Valladolid – nocleh.

13. den: 10. 11. pátek – snídaně, z Valladolid se vydáme na úplnou špičku Yucatanského poloostrova, do rybářské vesnice San Felipe, cestou pak uděláme jednu delší zastávku v prastarém mayském městě Ek Balam (Černý jaguár), kde si mimo jiné vystoupíme na královskou akropoli, jejíž součástí je i hrob vladaře jménem Ukit Kan Lek Tok, který střeží v mayském světě neobvyklé okřídlené bytosti, mayští andělé, v blízkosti archeologické zóny je přírodní otevřené cenote, kde se dá příjemně zchladit a zaplavat, dostat se k němu dá na kole po dobré polní cestě krásnou yucatanskou krajinou, poté přes město Tizimin dojedeme až do San Felipe, jenž leží na posledním výběžku poloostrova Yucatan, doporučujeme podvečerní procházku po místním Maleconu, nábřežní třídě, roubené nespočetným množstvím rybářských člunů, odkud se krásně pozoruje západ slunce a občas je vidět ojedinělé plameňáky a jiné druhy vodního ptactva, San Felipe – nocleh.

14. den: 11. 11. sobota – brzy ráno, s prvními paprsky nového dne, se vydáme do spleti kanálů a lagun - to je ría, speciální ekosystém brachických vod, hlavními cíli naší plavby budou hejna růžových plameňáků, jejichž asi 40 tisícová kolonie sídlí v nejodlehlejších a nedostupných částech močálu, a tzv. Las Coloradas, místo, kde se v uměle vyhloubených nádržích odpařuje mořská voda a následně se zde pak těží mořská sůl, voda v nádržích obsahuje velké množství minerálů a daří se v ní výborně korýši artemia salina, kombinace obou těchto činitelů pak za určitých okolností dodává vodě výrazně růžový až fialový odstín, korýš artemia je také hlavní potravou plameňáků a dává jim jejich křiklavě oranžovou barvu, doporučujeme také tzv. mayskou lázeň, která sestává z namazání se silnou vrstvou místního léčivého jílu a poté v koupeli v teplých vodách Mexického zálivu pár kilometrů odtud, kromě plameňáků je možno během plavby spatřit mořské orly a jiné dravce, pelikány, fregatky, kolpíky, bukače či ibise, občas je k zahlédnutí i krokodýl, snídaně, po ní procházka mangrovníkem, jímž je vesnice kompletně obrostlá, odpoledne pak stravíme na ostrově naproti San Felipe, kde je vlastně jediná dostupná pláž, i zde je možno pozorovat nesčetné vodní ptactvo a zaplavat si v moři v místě, kde se setkávají Karibik a Mexický záliv, San Felipe – nocleh.

15. den: 12. 11. neděle – snídaně, poté se vydáme na cestu do města Cancún, cestou uděláme krátkou zastávku u dalšího cenote, jehož jméno je Acancun azul – jedná se o uzavřené přírodní cenote bez velkého komfortu kolem něj, poté se už vydáme na cestu do Cancúnu – nocleh.

16. den: 13. 11. pondělí – snídaně, pobyt v Cancúnu na březích Karibiku, individuální volno, Playa del Carmen, top číslo 1 současného mexického Karibiku, poznej jednu z nejživějších ulic Mexika, módní Pátou avenidu – Quinta avenida – plnou luxusních butiků, barů, restaurací a kaváren s bohatým nočním životem, a pochopitelně k ní přilehlé pláže, Cancún – nocleh.

17. den: 14. 11. úterý – snídaně, dopolední pobyt na březích Karibiku, odpoledne přesun na letiště do Cancúnu s odletem zpět do Prahy.

18. den: 15. 11. středa – přílet do Prahy ve 14:00 hod. na Letiště Václava Havla.

Termíny a ceny

Cena obsahuje

  • oboustranné letecké spojení
  • letištní a bezpečnostní taxy
  • 16x ubytování
  • 16x snídaně
  • kvalitní turistický autobus
  • servis vynikajícího českého průvodce
  • žijícího již přes 20 let v Mexiku
  • pojištění proti úpadku

Cena neobsahuje

  • příplatek 250 USD / os. (budeme vybírat v Mexiku a budou z něj hrazeny veškeré vstupy do parků
  • muzeí
  • cenote
  • 2x lodní výlet atd
  • bakšiš
  • drobné poplatky)
  • pojištění léčebných výloh v zahraničí 1 100 Kč / 46 € / os. / pobyt
  • pojištění léčebných výloh v zahraničí + pojištění stornopoplatků 1 600 Kč / 67 € / os. / pobyt
  • nutné uhradit spolu se zálohou při podpisu smlouvy (pro případ zrušení zájezdu ze strany klienta
  • více na https://www.avetour.cz/pojisteni.html nebo na vyžádání v CK) - dodatečně nelze akceptovat!
(Popis zájezdu byl aktualizován 09.09.2023)