Gruzie

0
2024 Gruzie 2023 Gruzie 2024 Gruzie Foto - Gruzie Foto - Gruzie Foto - Gruzie Foto - Gruzie Foto - Gruzie Foto - Gruzie

Zájezd pořádá

CK AVETOUR s.r.o.
Počernická 699/62a, 10800 Praha 10

Gruzie
Cena od: 33 990
V nabídce od: 26.01.2023
Kód zájezdu: 090723GRU

.

Chcete-li zájezd zvýraznit na svém webu, zařadit do kolekce, nebo z nabídky zcela vyřadit...

  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: polopenzestrava: polopenze
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Jedinečná cesta po nejzajímavějších historických a přírodních památkách Gruzie, ochutnávka místních vín a fantastické kuchyně. Zájezd doprovází Hana Benešová!

Poloha: Dle programu


Ubytování: hotel ***
Dle programu

Strava: polopenze
Polopenze

Doprava: letecky

Program zájezdu

1. den: 9. 7. neděle – odlet z Prahy z Letiště Václava Havla v 13:35 hod. s přestupem v Istanbulu.

2. den: 10. 7. pondělí – přílet do Tbilisi v nočních hodinách, přejezd na ubytování, odpočinek na pokojích, pozdější snídaně, Tbilisi – hlavní město Gruzie, založeno v 6. století, dnes je významným průmyslovým, sociálním a kulturním centrem země, procházka starým městem - kostel Metekhi, tyčící se nad řekou Mtkvari, pocházející ze 13. století, pevnost Narikala - dominanta města, pevnost pocházející ze 14. století, její účel byl ryze ochranný, zajímavostí je, že je viditelná z jakékoliv části města, sirné lázeňské domy, které jsou napojeny na přírodní horské léčivé prameny, osobní volno, večeře v místní restauraci, nocleh – Tbilisi.

3. den: 11. 7. úterý – snídaně, odjezd na program ve východní části země - město Signagi - jedno z nejmenších a zároveň nejatraktivnější měst s úžasnou polohou s výhledem na zasněžený Kavkaz rýsující se za rozlehlým údolím Alazani, domov několika historických a kulturních památek, které jsou speciálně chráněny státem, město je obehnáno městskou zdí se zbytky opevnění z 18. století, oběd v tradičním gruzínském prostředí, kdy budeme moci ochutnat lokální pokrmy, návštěva vinného sklepa ve vesnici Kondoli – vinařství, kde ochutnáme pro tuto oblast typické naturální víno Zhghia vyrobené z hroznů nejlepší kvality, ročně se tohoto vína vyrobí pouze 6 000 lahví, návštěva rodinné firmy na tradiční, v Gruzii po staletí vyráběné, keramické nádoby na víno zvané kvevri, večeře, nocleh – Telavi.

4. den: 12. 7. středa – snídaně, Telavi – původně obchodní město spojené hlavně s hliněnou keramikou, kožedělnými řemesly a vinařskými tradicemi, návštěva místního tržiště známého po celé Gruzii jak pro svou velikost, tak pro svůj osobitý design – spolu s čerstvým ovocem a zeleninou, kořením, ořechy, domácími mléčnými výrobky a rybami se zde nachází i obrovská sekce věnovaná churchkhele (tradiční gruzínská sladkost) a sušenému ovoci, klášter Alaverdi - vizuálně nejpůsobivější klášter oblasti Kachetie, krátká zastávka u středověké pevnosti a církevního komplexu Gremi - kdysi prosperující obchodní město na Hedvábné stezce nakonec zaniklo v rukou invazních sil, jediné, co zůstalo zachováno, je Kostel archandělů s tyrkysovým chocholem a třípatrový palác, Kvareli – město ležící v centru kachetské vinařské oblasti s výhledy na údolí řeky Alazani, lesy a jezera nabízí dokonalé prostředí pro milovníky přírody, díky mnoha kulturním a historickým památkám je zároveň i rájem pro cestovatele, kteří se zajímají i o historii, oběd – pohoštění v tradičním gruzínském duchu - domácí kuchyně, barbeque spojené s krátkým povídáním o životě na vesnici a místních tradicích, přejezd do vesnice Kakabeti – návštěva vinařství Vellino, ochutnávka vín, která se vyrábí z kachetských odrůd révy vinné, jejíž hrozny jsou pěstovány a sklízeny ekologicky, nocleh – Tbilisi.

5. den: 13. 7. čtvrtek – snídaně, Mccheta – jedno ze čtyř gruzínských míst zahrnutých na seznamu světového dědictví UNESCO, obrovské množství svatých relikvií a historických památek dělá z tohoto města jedno z nejdůležitějších historických a náboženských míst v celé Gruzii (ne- li nejdůležitější), Jvari – impozantní klášter na vrcholu hory s výhledem na soutok řek Aragvi a Mtkvari, katedrála Svetitskoveli ze 4. století, která je jedním z nejstarších a největších kostelů v Gruzii, přejezd do města Gori – ve středověku bylo důležitou vojenskou pevností, v roce 1920 zasáhlo oblast zemětřesení, centrum města bylo téměř srovnáno se zemí, pevnost utrpěla značné škody a stále zde probíhají rekonstrukce, v roce 2008, kdy se rozpoutala rusko-gruzínská válka se město ocitlo přímo v palebné linii, bylo ostřelováno nálety a obsazeno pozemními jednotkami – tzv. „pětidenní válka“ zanechala na Gori obrovskou jizvu, Kaspi – návštěva vinařství, které je skvělým příkladem, kdy mladí vinaři následují tradice svých předků, ochutnáme vína vyráběná z odrůd hroznů, která byly ještě před několik málo lety téměř na pokraji vymizení, zpět do Gori - rodiště J. Stalina, návštěva muzea věnovaného životu tohoto diktátora, večeře, nocleh – Kutaisi.

6. den: 14. 7. pátek – snídaně, Kutaisi - ráno návštěva místního farmářského tržiště, během které nahlédneme do každodenního života místních lidí, možnost zakoupit různé druhy koření, ovoce, zeleniny nebo sýrů, poté odjezd do klášterního komplexu Gelati z počátku 12. století, dlouhou dobu intelektuální i náboženské centrum celé Gruzie, nacházela se zde akademie, která zaměstnávala některé z nejslavnějších gruzínských vědců, teologů a filozofů, patří k nejvýznamnějším architektonickým památkám v zemi, od roku 1994 zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO, Tskaltubo - částečně opuštěné gruzínské lázeňské město, bezpochyby jedno z nejunikátnějších míst v zemi, největší slávu má město dávno za sebou, ale i přesto stále fungující radonové termální lázně ve městě lákají rekreanty k návštěvě, Prométheova jeskyně - největší gruzínská jeskyně, ve které jsou k vidění velké dómy nebo podzemní jezera, dojem z 1,5 km dlouhé prohlídky umocňují barevně osvětlené krápníky a klasická hudba, návrat do Tbilisi, večeře, nocleh – Tbilisi.

7. den: 15. 7. sobota – snídaně, přejezd úchvatnou krajinou po slavné gruzínské vojenské dálnici, která přemosťuje nejmalebnější úsek ve vysokých nadmořských výškách, cestou návštěva opevněného hradu Ananuri, který se v průběhu staletí stal nejdůležitější pevností ze všech, které lemovaly cestu z Mcchety směrem do nitra Kavkazu, pohled na azurově modré jezero Zhinvali, příjezd do hlavního města oblasti Stepantsminda - městečko obklopené masivními horami ve východním velkém Kavkazu, výjezd auty až ke kostelu Gergeti Trinity Church (Kostel Nejsvětější Trojice) – okolí komplexu nabízí pohled na nejvyšší horu Gruzie a zároveň vyhaslou sopku – Mount Kazbeg (5047 m.n.m.), - hora je trvale pokrytá sněhem a podle staré řecké legendy byl k této hoře za trest přikován Prométheus, protože ukradl oheň Diovi, návrat do Tbilisi, večeře, nocleh – Tbilisi (pokoje k dispozici do cca 1:00 hod.).

8. den: 16. 7. neděle – rychlý přesun na letiště, odlet zpátky do Prahy ve 04:05 hod. přes Istanbul, přílet do Prahy v 12:45 hod.

Termíny a ceny

Cena obsahuje

  • oboustranné letecké spojení
  • letištní a bezpečnostní taxy
  • dopravu po Gruzii
  • 7x ubytování s nadstandardně bohatou polopenzí dle denního programu – obědy/večeře jsou zajištěny na různých místech – na hotelu
  • v tradičních místních restauracích
  • tavernách
  • ochutnávka gruzínských vín
  • lahev vody na osobu a den
  • servis českého a místního průvodce
  • zákonné pojištění CK proti úpadku

Cena neobsahuje

  • 80 Eur / os. - vstupy do vybraných objektů a bakšiš - vybere průvodce na předem zajištěné vstupy
  • individuální vstupy během volného dne
  • pojištění léčebných výloh v zahraničí 490 Kč / 20 Eur / os. / pobyt
  • pojištění léčebných výloh v zahraničí + pojištění stornopoplatků 990 Kč / 40 Eur / os. / pobyt - v případě zájmu nutné uhradit spolu se zálohou při podpisu smlouvy
  • dodatečně nelze vyřídit (pro případ zrušení zájezdu ze strany klienta
  • podmínky viz https://www.avetour.cz/pojisteni.html nebo na vyžádání v CK)
  • jednolůžkový pokoj za příplatek 4 990 Kč / 200 Eur / osoba / pobyt
(Popis zájezdu byl aktualizován 04.03.2023)