Arménie, Gruzie, Ázerbájdžán - Velké putování jižním Kavkazem

0
kameny Khachakars - Sevanavank Arménie - bývalé centrum helénistické kultury GARNI (římské lázně, mozaiky, hrobky), Arménie - klášter Noravank Arménie - klášter Tatev centrální náměstí v Jerevanu - Arménie katadrála Sabeba v Tbilisi - Gruzie katedrála Bagrati - Kutaisi - Gruzie klášter Geghard Kotayk - Arménie klášter CHOR VIRAP - Arménie Kutaisi - klášter Galeti - Gruzie pevnost Amberd - Arménie

Zájezd pořádá

CK Poznání s.r.o.
Palackého třída 2744, 53002 Pardubice

Arménie
V nabídce od: 22.11.2018
Kód zájezdu: GAZ

.

Chcete-li zájezd zvýraznit na svém webu, zařadit do kolekce, nebo z nabídky zcela vyřadit...

  • ubytování: pensionubytování: pension
    strava: vlastnístrava: vlastní
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy
    • Pobytové zájezdy
    • Exotika

Zveme Vás na zájezd, který představuje spojení tří samostatných zájezdů do jednotlivých zemí Zakavkazska: Arménie (Rajská země Noemova), Gruzie (Za zlatým rounem do bájné Kolchidy) a Ázerbájdžánu (Trochu jiný Kavkaz - s vůní nafty, šafránu a kaviáru). Budete mít jedinečnou možnost navštívit nejkrásnější místa, nejslavnější památky a slovutná města těchto tří zemí sevřených mezi vrcholy Velkého Kavkazu na severu a hřbety Malého Kavkazu na jihu. Podrobné poznání pestré kavkazské mozaiky národů a kultur bude rozhodně velkým zážitkem. Zájezd provází Kamil Hanák.

Poznámka: naše CK může zajistit vízum jen pro české občany. Občané cizích zemí vč. Slovenska si musí vízum zajistit individuálně.


Ubytování: pension

Strava: vlastní

Doprava: letecky

Program zájezdu

1. den: odlet z Prahy. Přílet do JEREVANU a přesun na ubytování.

2. den: dopoledne se přesuneme malebným kaňonem ke klášteru GEGHARD (UNESCO) s jeskynními chrámy z doby gruzínské nadvlády a na protější straně navštívíme antický chrám GARNI z 1. století n. l. Pak přejedeme do provincie Ararat ke klášteru CHOR VIRAP s vězením ŘEHOŘE OSVÍCENCE, kde nás čeká úchvatný pohled na horu Ararat. Odpoledne zamíříme do malebné soutěsky k turisty oblíbenému klášteru NORAVANK. V nedalekém ARENI, kde bylo v jeskynních v roce 2011 objeveno NEJSTARŠÍ VINAŘSTVÍ NA SVĚTĚ (6100 let), navštívíme vinařské závody a ochutnáme místní víno. Dva noclehy ve městě SISIAN.

3. den: dopoledne se přesuneme malebným kaňonem ke klášteru GEGHARD (UNESCO) s jeskynními chrámy z doby gruzínské nadvlády a na protější straně navštívíme antický chrám GARNI z 1. století n. l. Pak přejedeme do provincie Ararat ke klášteru CHOR VIRAP s vězením ŘEHOŘE OSVÍCENCE, kde nás čeká úchvatný pohled na horu Ararat. Odpoledne zamíříme do malebné soutěsky k turisty oblíbenému klášteru NORAVANK. V nedalekém ARENI, kde bylo v jeskynních v roce 2011 objeveno NEJSTARŠÍ VINAŘSTVÍ NA SVĚTĚ (6100 let), navštívíme vinařské závody a ochutnáme místní víno. Dva noclehy ve městě SISIAN.

4. den: ráno vyrazíme na sever do Selimova průsmyku (2 410 m) se zbytky SELIMOVY KARAVANSERAJE, nejlépe zachované v Arménii. Z průsmyku pokračujeme k Sevanskému jezeru, kde si v lokalitě NORATUS prohlédneme rozsáhlé pole CHAČKARŮ. Na břehu se pak zastavíme u kláštera SEVANAVANK s nádhernými výhledy na jezero. Odpoledne navštívíme komplex kláštera HAGHARCIN a klášter GOŠAVANK, vedle něhož budeme spát v hotelu.

5. den: dopoledne navštívíme klášter MAKARAVANK s překrásnými reliéfy a výhledem na údolí řeky AGHCEV. Pak přejedeme přes hory podél gruzínské hranice ke klášteru HAGHPAT (UNESCO) s chrámem svatého Kříže a jedním z nejslavnějších chačkarů v Arménii. V sousedním areálu SANAHIN (UNESCO) shlédneme několik mauzoleí, významnou akademii a knihovnu. Poslední zastávkou bude malebná katedrála v ODZUNU s unikátním pohřebním pomníkem. Na nocleh se přesuneme soutěskou řeky DEBED do města VANADZOR.

6. den: po zastávce u památníku obětem zemětřesení v SPITAKU zamíříme k nejvyšší arménské hoře ARAGAC (4 090 m). Vyšplháme se k JEZERU KARI (3 190 m), kde se nachází STANICE VÝZKUMU KOSMICKÝCH PAPRSKŮ, a sjedeme k pevnosti AMBERD. Odpoledne navštívíme trosky kláštera ZVARNOC (UNESCO) a EČMIADZIN (UNESCO), duchovní centrum Arménie, kde si prohlédneme sídlo katholikose, chrámy sv. Ripsimy a sv. Gajané. Nocleh v Jerevanu.

7. den: brzy ráno se v JEREVANU vydáme na prohlídku PAMÁTNÍKU A MUZEA GENOCIDY a prohlídneme si hlavní památky JEREVANU: katedrálu sv. Řehoře, Modrou mešitu, chrám sv. Sarkise a Náměstí republiky. Odpoledne přejedeme do TBILISI, kde budeme nocovat.

8. den: celodenní prohlídka TBILISI. Návštěvu města začneme na levém břehu řeky KURY: katedrálou SAMEBA (sv. Trojice) a chrámem METECHI. Pak se přesuneme na pevnost NARIKALA s panoramatickou vyhlídkou na město, projdeme si hlavní památky STARÉHO MĚSTA (mešitu, hamám, arménský kostel sv. Jiří, katedrálu Sioni) a RUSTAVELIHO TŘÍDU.

9. den: po snídani si prohlédneme hlavní památky ve městě MCCHETA (UNESCO): kostelík DŽVARI s magickými výhledy na město a soutok řek, katedrálu SVETICCHOVELI a chrám SAMTAVRO a v blízké soutěsce navštívíme skalní klášter ŠVIO-MGHVIME. Pak přejedeme do GORI na prohlídku rodného domku diktátora STALINA a pevnosti GORIS-CICHE. Za městem se zastavíme u starověkého jeskynního města UPLISCICHE a kláštera ATENI SIONI. Cestou na nocleh se ještě pokocháme unikátním freskovým cyklem v UBISI. Nocleh v Kutaisi.

10. den: dopoledne se vydáme údolím řeky INGURI vzhůru do SVANETIE (UNESCO) do lůna VYSOKÉHO KAVKAZU. Po příjezdu do vysokohorského střediska MESTIE se projdeme po městě a navštívíme místní muzeum či některou z obranných věží. Bude-li možnost, vyjedeme lanovkou na panoramatickou vyhlídku nad městem. Dvě noci budeme spát v centru MESTIE.

11. den: výlet terénními auty do UŠGULI, jednoho z nejkrásnějších městeček ve Svanetii. UŠGULI je nejvýše permanentně osídlené místo na světě dosahující nadmořské výšky 2 100 m a je vyzdobené asi 20 svanskými obrannými věžemi. Projdeme se po jednotlivých částech této slavné horské lokality. Na nocleh se vrátíme zpátky do Mestie.btropického kraje GURIE s rozsáhlými čajovými plantážemi. Odpoledne strávíme koupáním v moři v lázeňském letovisku UREKI proslaveném léčivým železitým pískem. Nocleh v Batumi.

12. den: v ranních hodinách opustíme Horní Svanetii a vrátíme se zpět do oblasti MINGRELIE. Nejprve se zastavíme u neogotického zámku ve městě ZUGDIDI a pak se přemístíme do subtropického kraje GURIE s rozsáhlými čajovými plantážemi. Odpoledne strávíme koupáním v moři v lázeňském letovisku UREKI proslaveném léčivým železitým pískem. Nocleh v BATUMI.

13. den: ráno navštívíme GONIO s hradbami antického města APSAROS s údajným hrobem Apoštola Matěje. Poté si prohlédneme nejvýznamnější památky BATUMI, hlavního města ADŽÁRIE. Pak přejedeme do KUTAISI, kde si prohlédneme slavnou katedrálu BAGRATI (UNESCO) a nedaleké královské kláštery MOCAMETA a GELATI (UNESCO). Dva noclehy strávíme v Bakuriani.

14. den:

15. den: přejezd do oblasti KAZBEGI. Cestou se zastavíme v SAMTAVISI u středověkého chrámu s překrásnými reliéfy a také na hradě v ANANURI. Pokračujeme GRUZÍNSKOU VOJENSKOU SILNICÍ s panoramatickými zastávkami. Posléze si vyšlápneme nebo vyjedeme k magickému kostelíku SV. TROJICE. Nocleh v STEPANCMINDĚ.

16. den: v dopoledních hodinách přejedeme z Kazbegi do vinorodého kraje KACHETIE. Odpoledne uprostřed vinic v ALAVERDI navštívíme katedrálu sv. Jiří. Pak se přesuneme do areálu královské citadely v GREMI vypínající se mohutně nad krajinu. Ve správním městě TELAVI se projdeme po starých uličkách, prohlédneme si opevnění a v nedalekém CINANDALI nás v zámečku spisovatele ČAVČAVADZEHO čekají ochutnávky gruzínského vína. Nocleh v Telavi.

17. den: přejezd vlakem z Gruzie do Ázerbájdžánu. Příjezd do BAKU a přesun na ubytování, kde strávíme tři noci.

18. den:

19. den:

20. den:

21. den: jedním z vrcholů zájezdu bude výlet do unikátní kavkazské vesnice XINALIQ. Odpoledne pokračujeme do městečka QUBA, kde si prohlédneme malebné mešity, lázně GÜNBEZLI HAMMAM, ale i SYNAGOGU v židovském předměstí Qirmizi Qesebe. Posléze přejedeme do další vysokohorské vesnice LAZA.

22. den:

23. den:

24. - 25. den:

26. - 27. den: 26. den: brzy ráno vyrazíme na zpáteční cestu směrem k Baku. Kolem poledne se zastavíme v pustině u slavné památky PIR HUSEIN, mauzolea, které zbylo z dervišského kláštera na staré karavanní cestě. Poslední zajímavostí na naší cestě budou bahenní sopky a následně světoznámé petroglyfy u QOBUSTANU. Ve večerních hodinách přijedeme na hotel do Baku.

Termíny a ceny

(Popis zájezdu byl aktualizován 02.04.2019)