To nejlepší ze středního Turecka + HROBKA KRÁLE MIDASE + TERMÁLNÍ LÁZNĚ (letecky

0
Foto - To nejlepší ze středního Turecka + HROBKA KRÁLE MIDASE + TERMÁLNÍ LÁZNĚ (letecky Foto - To nejlepší ze středního Turecka + HROBKA KRÁLE MIDASE + TERMÁLNÍ LÁZNĚ (letecky Foto - To nejlepší ze středního Turecka + HROBKA KRÁLE MIDASE + TERMÁLNÍ LÁZNĚ (letecky Foto - To nejlepší ze středního Turecka + HROBKA KRÁLE MIDASE + TERMÁLNÍ LÁZNĚ (letecky Foto - To nejlepší ze středního Turecka + HROBKA KRÁLE MIDASE + TERMÁLNÍ LÁZNĚ (letecky Foto - To nejlepší ze středního Turecka + HROBKA KRÁLE MIDASE + TERMÁLNÍ LÁZNĚ (letecky Foto - To nejlepší ze středního Turecka + HROBKA KRÁLE MIDASE + TERMÁLNÍ LÁZNĚ (letecky Foto - To nejlepší ze středního Turecka + HROBKA KRÁLE MIDASE + TERMÁLNÍ LÁZNĚ (letecky Foto - To nejlepší ze středního Turecka + HROBKA KRÁLE MIDASE + TERMÁLNÍ LÁZNĚ (letecky Foto - To nejlepší ze středního Turecka + HROBKA KRÁLE MIDASE + TERMÁLNÍ LÁZNĚ (letecky Foto - To nejlepší ze středního Turecka + HROBKA KRÁLE MIDASE + TERMÁLNÍ LÁZNĚ (letecky Foto - To nejlepší ze středního Turecka + HROBKA KRÁLE MIDASE + TERMÁLNÍ LÁZNĚ (letecky Foto - To nejlepší ze středního Turecka + HROBKA KRÁLE MIDASE + TERMÁLNÍ LÁZNĚ (letecky Foto - To nejlepší ze středního Turecka + HROBKA KRÁLE MIDASE + TERMÁLNÍ LÁZNĚ (letecky Foto - To nejlepší ze středního Turecka + HROBKA KRÁLE MIDASE + TERMÁLNÍ LÁZNĚ (letecky Foto - To nejlepší ze středního Turecka + HROBKA KRÁLE MIDASE + TERMÁLNÍ LÁZNĚ (letecky Foto - To nejlepší ze středního Turecka + HROBKA KRÁLE MIDASE + TERMÁLNÍ LÁZNĚ (letecky Foto - To nejlepší ze středního Turecka + HROBKA KRÁLE MIDASE + TERMÁLNÍ LÁZNĚ (letecky Foto - To nejlepší ze středního Turecka + HROBKA KRÁLE MIDASE + TERMÁLNÍ LÁZNĚ (letecky Foto - To nejlepší ze středního Turecka + HROBKA KRÁLE MIDASE + TERMÁLNÍ LÁZNĚ (letecky

Zájezd pořádá

Radynacestu, s.r.o.
Chelčického 531/3, 70200 Ostrava - Moravská Ostrava

Turecko
Cena od: 56 990
V nabídce od: 26.01.2023
Kód zájezdu: 14859C

.

Chcete-li zájezd zvýraznit na svém webu, zařadit do kolekce, nebo z nabídky zcela vyřadit...

  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Pobytové zájezdy

Příběh Chetitské říše, unikátní památky, relaxace… Nahlédnete do nekropolí starých tisíc let i do hrobky krále Midase. Objevíte šikovnost místních při výrobě keramiky z Kütahye. Odpočinete si v tureckých lázních a zažijete let balónem nad tufovým údolím. Ochutnáte chalvu a další turecké cukrovinky. Vypravte se za zážitky s vůní Orientu a dopřejte si Turecko, jak ho neznáte!

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.


V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.


Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Podmínky pro přepravu zavazadel: Zavazadlo v ceně zájezdu: malé kabinové zavazadlo o hmotnosti do 8 kg a max. rozměrech 55 x 40 x 20 cm, včetně držadla, postranní kapsy a kol (toto zavazadlo jde na palubu letadla)

Zavazadlo v ceně zájezdu:  odbavované zavazadlo o hmotnosti do 20 kg (toto zavazadlo bude odbaveno do podpalubí)


Podmínky vždy platí pro jednoho cestujícího, pokud není uvedeno jinak.

Hmotnosti zavazadel nelze sčítat.

Každý pasažér musí mít své vlastní zavazadlo dle uvedených podmínek. Zavazadlo k odbavení (pokud není v ceně) lze objednat nejpozději 14 dní před termínem zájezdu.

Cestovní pojištění: Kooperativa B Svět (100 Kč / den / osoba)
Srovnání pojištění


Ubytování: hotel ***
3* a 4* hotely ve městě Afyon a Kütahya – v pěší dostupnosti k několika významným památkám, restauracím i obchodům

Strava: snídaně
snídaně v hotelu formou bufetu
polopenze v hotelu NG hotels v Afyonu
během dne bude možné zakoupit jídlo na některé z přestávek v místech s možností občerstvení

Doprava: letecky

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy do Istanbulu. Přejezd do hotelu v centru města Kütahya, kde se ubytujeme.  Po příjezdu do města  Kütahya  se dopravíme do hotelu, kde se ubytujeme. V závislosti na čase příletu bude následovat případná první společná procházka centrem města.

2. den: Dnes si prohlédneme skryté poklady Frýgského údolí. Poté se vydáme do Gordionu, kdysi hlavního města starověkých Frýgů. Uvidíme i hrobku krále Midase. Večer návrat na hotel v Kütahyi.  Po snídani se vydáme na výlet do malebné oblasti Frýgského údolí a zároveň centra bývalé Frýgie k místu nazývanému Yazilikaya (Popsaná skála), Midas Monument (Midasův památník) nebo také Midas Kenti (Midasovo město).  Příroda zde vytvořila rozmanité a velmi malebné vápencové skalní útvary , které vzdáleně připomínají mnohem známější skalní města Kappadokie. Do těchto skal vestavěli Frýgové svá města, skladiště, studny a hrobky, zhruba o tisíc let dříve, než tak učinili křesťané v Kappadokii.  Yazilikaya  byla svatyně v Chattušašu, hlavním městě Chetitské říše. Historický skvost z období cca 700–600 let př. n. l. nese jméno krále Midase a je zdoben různými geometrickými vzory a hieroglify. V oblasti jsou k vidění i frygické reliéfy, nekropole se skalními hrobkami a pozůstatky cisteren. Od roku 1986 je lokalita zařazena mezi světové dědictví UNESCO. Po obědě se přesuneme do města Gordion , kdysi hlavního města Frýgů. Zde si prohlédneme hrobku krále Midase, objevenou teprve v roce 1957 z období 7. století před. n. l., která se řadí mezi největší svého druhu v Turecku, dále pak zdejší muzeum s nálezy z místa. K městu se pojí i slavná legenda o gordickém uzlu . Roku 333 př. n. l. Alexandr Makedonský rozetnul proslulý gordický uzel, a tím existenci říše Frýgů ukončil. Večer návrat do hotelu v Kütahyi s průvodcem. 

3. den: Čekají nás krásy historického města Kütahya. Navštívíme unikátní muzeum kachliček, slavné mešity a budeme mít možnost si nakoupit a ochutnat místní speciality.  Po snídani se vydáme prozkoumat historické město  Kütahya . Projdeme se malebnou ulicí Germiyan , kde se nacházejí nejkrásnější historické domy z 19. století. Dále zamíříme do muzea unikátních kachliček (UNESCO), poté do tzv. Maďarského domu ( domu Lajose Kossutha , maďarského spisovatele a revolucionáře, hrdiny boje za svobodu a nezávislost Maďarska, který zde v 19. století pobýval). Dále si prohlédneme sultánskou mešitu Ulu Cami . Ve zdejším archeologickém muzeu zhlédneme unikátní Sarkofág Amazonek nalezený v Aizanoi z roku 160 n. l. Dále navštívíme Mevleni dům ze 14. století, který se využíval jako semahane, což je místo pro obřady tančících dervišů. V centru města budeme mít možnost nakoupit zdejší vynikající helvy/chalvy  (sladkost) a proslulý porcelán.  Večer návrat na hotel v Kütahyi. 

4. den: Po snídani vyrazíme do termálního hotelu ve městě Afyon. Cestou si uděláme zastávku a prozkoumáme starověké antické město Aizanoi. Nocleh už strávíme v lázeňském ubytování. Ráno se vydáme transferem do luxusního termálního hotelu ve městě Afyon . Než dorazíme do hotelu, prohlédneme si pozůstatky antického města Aizanoi , jednoho z nejdůležitějších měst římského období s první burzou na světě. Prohlédneme i nejzachovalejší Diův chrám na světě s komplexem stadionu a divadla. Úžasný Diův chrám byl postaven za vlády Hadriána (117–38 n. l.) a byl zasvěcen Diovi (či Jupiterovi) a anatolské bohyni plodnosti Kybele. Večer přejedeme do termálního hotelu, kde nás čeká večeře v hotelu a nocleh.

5. den: Volný odpočinkový den k využití hotelového zařízení. Dle libosti vyzkoušíte bazén, turecké lázně, saunu nebo masáže.  Po dnech plných poznání a nových zážitků je čas na odpočinek, a ne ledajaký – těžko se něco vyrovná odpočinku v tureckých lázních (hamamu) .  Po návštěvě lázní se budete cítit jako znovuzrození. Turecké lázně se od lázní antického Říma, z nichž vznikly, téměř neliší. Chybí jen bazén se studenou vodou, do něhož byste se nakonec ponořili.  Kompletní procedura zahrnuje odpočinek v horké místnosti plné páry , přerušovaný rázným mydlením a masáží.  Večer nás čeká večeře v hotelu a nocleh.

6. den: Na dnešek je připraven výlet do Frýgického údolí, kde budeme objevovat pozůstatky frygické civilizace. Za dobrého počasí zájemci vyzkouší let balónem. K dispozici budou i termální lázně. Po snídani se vydáme do  Frýgického údolí , oblasti známé jako druhá Kapadokkie, neboť se jí velice podobá. V oblasti Ayazini budeme obdivovat pozůstatky frygické civilizace. Ve Frýžském údolí, starověkém civilizačním dědictví založeném Frýgijci před 3000 lety, budeme moci navštívit skalní tufové útvary . Do tufových skal kdysi lidé vytesali příbytky, pohřební místnosti, skalní kostely a osady nebo známý hrad Avdalaz .  Odpoledne bude pro zájemce a za dobrého počasí připraven let balónem nad celou oblastí Frýgického údolí . Další varianta pro zájemce budou luxusní termální bazény či jiné aktivity (masáže a procedury) ve SPA centru . Večer nás opět bude čekat večeře a nocleh na hotelu v Aizonai.

7. den: Turecké putování zakončíme ve městě Afyon, které je známé svými termálními lázněmi a místními specialitami. Po prohlídce pamětihodností ani my nevynecháme tato zdejší lákadla. Po snídani se vydáme objednaným transferem do města Afyon   – „termálního hlavního města Turecka“ . Toto upravené město, které žije ze zemědělství a pletení koberců, bylo dříve známo jako Afyonkarahisar (Černá opiová pevnost), je hlavním městem stejnojmenné provincie a svou zlověstnou přezdívku si rozhodně nezasluhuje. Z Okolí Afyonu pochází více než třetina legálně pěstovaného opia, během návštěvy města to však nejde poznat. Historické centrum je plné krásných osmanských domů.  Prohlídku začneme u zdejší mešity Imaret , která byla postavena v roce 1472 pro Gedika Ahmet Pasu, její design odráží přechod mezi seldžukovským a osmanským stylem. Nezvykle futuristický minaret se spirálovitými rýhami je zdoben v seldžuckém stylu modrými kachlemi.  Dále si prohlédneme mešitu Ulu Cami , která je známá svoji mystickou atmosférou a specifickou architekturou ze 13. století. Mešita je jednou z nejvýznamnějších dochovaných ukázek seldžucké architektury , pro kterou byly typické stěny z červených cihel a střecha podepřená vyřezávanými dřevěnými sloupy a trámy.  V centru města budeme mít možnost i ochutnat známé turecké speciality –  sudžuk (Sujuk nebo sucuk je suchá, kořeněná a fermentovaná klobása) anebo lokum (rahat neboli „turecké potěšení“ je druh měkké cukrovinky připomínající konzistencí marshmallow či želé). Po nakoupení těchto dobrot se vrátíme do hotelu, kde bude opět k dispozici  hotelový termální bazén, turecké lázně a jiné. Večer nás čeká večeře a následný nocleh. 

8. den: Po snídani odjezd na letiště a odlet do Prahy.

Termíny a ceny

Cena obsahuje

  • letenka Praha – Istanbul – Praha se všemi poplatky
  • kabinové a odbavované zavazadlo dle pravidel pro přepravu zavazadel (viz níže)
  • doprava autobusem z letiště do hotelu a zpět
  • doprava autobusem dle programu
  • 3x ubytování v hotelu HILTON v Kütahyi se snídaní
  • 4x ubytování v hotelu NG hotels v Afyonu s polopenzí
  • vstup do termálního bazénu v termálním hotelu
  • místní turecký průvodce
  • průvodce po celý zájezd (mimo volný program)
  • vstupy dle programu

Cena neobsahuje

  • cestovní pojištění
  • obědy a večeře (mimo hotel NG hotels, který je s polopenzí)
  • minibar, nápoje
  • let balónem (115 EUR/os.)
  • masáže a procedury ve SPA centru
  • fakultativní výlety/služby
  • bakšišné (cca 25 EUR/pobyt)
(Popis zájezdu byl aktualizován 27.01.2023)