Turistika srdcem Slovenska

0
Foto - Turistika srdcem Slovenska Foto - Turistika srdcem Slovenska Foto - Turistika srdcem Slovenska Foto - Turistika srdcem Slovenska Foto - Turistika srdcem Slovenska Foto - Turistika srdcem Slovenska Foto - Turistika srdcem Slovenska Foto - Turistika srdcem Slovenska Foto - Turistika srdcem Slovenska Foto - Turistika srdcem Slovenska Foto - Turistika srdcem Slovenska Foto - Turistika srdcem Slovenska Foto - Turistika srdcem Slovenska

Zájezd pořádá

Delfín travel s.r.o.
Biskupská 1754/3, 11000 Praha

Slovensko
Cena od: 10 490
V nabídce od: 10.06.2020
Kód zájezdu: 921

.

Chcete-li zájezd zvýraznit na svém webu, zařadit do kolekce, nebo z nabídky zcela vyřadit...

  • ubytování: hotelubytování: hotel
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: autokaremdoprava: autokarem
    • Aktivní dovolená

Když se řekne turistika na Slovensku, mnohým se vybaví zejména masivní štíty Vysokých Tater. To ale nejsou zdaleka jediné hory, které můžete u našich sousedů objevovat.
Připravili jsme pro vás turistiku odhalující další přírodní poklady ukryté v samotném srdci Slovenska. Zažijete opravdové slovenské dobrodružství – vodopády, žebříky, kaňony, vrcholy, nezapomenutelné hřebenovky, hrady a další místa, kterými vás provede místní rodačka, zkušená průvodkyně Katarina. Malebné domky ve Španej Dolině, historie hornického městečka Bánská Štiavnica, přírodní krásy Malé Fatry, čarovná Bánská Bystrica a tradiční slovenská kuchyně – to je náš nový turistický zájezd – putování středním Slovenskem.


Ubytování: hotel

Strava: snídaně

Doprava: autokarem

Program zájezdu

1. den: Odjezd – Trenčín – Terchová Odjezd z Prahy v ranních hodinách. Zastávka a oběd v historickém městě Trenčín . Kdo bude chtít, může vystoupat až k Trenčínskému hradu a mít tak jedno z nejstarších slovenských měst jako na dlani. Následovat bude ubytování v hotelu v Terchové , rodišti Juraje Jánošíka , které bude vaší základnou pro první etapy putování po Slovensku. Odpoledne se ještě vydáte na krátký počáteční výšlap k soše místního nejslavnějšího rodáka, která se hrdě tyčí nad tímto krajem.  

2. den: Jánošíkove diery a Medzirozsutce Jánošík je národní hrdina , na kterého jsou zde právem pyšní. Proto se tu po něm jmenuje téměř vše. I náš dnešní cíl, Jánošíkove diery. Tolik let se zde do skal zařezával Dierový potok, až vytvořil toto vzácné přírodní dílo . Člověk zůstane žasnout nad tím, jaká architektka dokáže příroda být. Narazíte zde až na dvacet vodopádů , bizarní skalní útvary a díky specifickému klimatu také na nezvyklé rostliny a živočichy. K tomu, abyste se mohli tímto kaňonem bezpečně procházet, vám pomohou lávky a žebříky. Přes rozcestí Podžiar se vydáte k našemu cíli – sedlo Medzirozsutce, odkud je jedinečný výhled na Malý i Velký Rozsutec, který je údajně nejkrásnější horou Slovenska . Etapa má 11,5 km ^ˇ 800 m.

3. den: Nezapomenutelná hřebenovka Malou Fatrou Dnes projedete Vrátnou dolinou až k chatě Vrátna z roku 1950 na úpatí Velkého Kriváně . Odtud se vyvezete lanovkou pod vrchol Chleb 1644 m n.m ., na který vystoupáte. Poté se vydáte po hlavním hřebenu , přes Hromové sedlo a dvouvrcholovou horu Steny, až k vrcholu Poludňový Grun 1460 m n.m. Postupně se vám zde budou otvírat jedinečné pohledy do Vrátné doliny, na Velký Kriváň, Velký Rozsutec a Šútovskou dolinu. Srdce Slovenska – Malou Fatru budete mít jako na dlani.  Cestou zpět se zastavíme ve vyhlášené chatě pod Chlebom , kde si dopřejete něco z tradiční slovenské kuchyně. Vězte, že zpět dolů se vám nebude chtít. Jakoby člověk nechal všechny starosti v údolí a zde nahoře prostě jen tak byl… Etapa má cca 10 km ^ ˇ 630 m.

4. den: Malebná Kvačianská dolina Zastavil se zde čas? To je otázka, kterou si v této nádherné a dlouho špatně dostupné soutěsce klade snad každý návštěvník. Staré mlýny , skvosty lidové architektury, které stojí na soutoku tří říček, na vás přenesou nezvykle klidnou atmosféru starých časů , kdy se ještě nikam nespěchalo. Do mlýnů je možné se podívat a poznat tak historii místního života a někdy až neuvěřitelné příběhy lidí , kteří zde žili. Poté se pokocháte fotogenickým Ráztockým vodopádem a budete pokračovat přes Prosieckou dolinu po modré značce až do vašeho cíle Prosieku. Odpoledne bude následovat přejezd do oblasti Bánské Bystrice, kde budete ubytováni dvě noci. Etapa má cca 12 km ^ ˇ 700 m.

5. den: Rázovitá Špania Dolina – Bánská Bystrica Špania Dolina je hornická obec obklopená Starohorskými vrchy , jejíž důlní historie sahá až do doby bronzové. Centrum si zachovalo svůj ráz, který je dotvářen kamennými a roubenými domy . Nejprve si projdete bánskou naučnou stezku vedoucí okolo města. Poté budete stoupat k  Císařské štole , kterou navštívil i Josef II., a k rozhledně Šachtička s výhledy na oblé kopce s hustými lesy. Cílem pak bude vrchol Pansky diel , který nabízí krásné pohledy na Zvolenskou kotlinu a především na Bánskou Bystrici , kam se odpoledne vypravíte autobusem. Trasa má cca 7,5 km ^ 550 m ˇ 340 m.

6. den: Hřebenovka Nova Hola – Maly Zvolen Dnešek začnete ve vesničce Donovaly , odkud se lanovkou vyvezete na vrchol Nová Hola 1370 m n.m. A pak už vás čeká zase parádní hřebenová turistika . Ne jedné straně se budou rozprostírat Nízké Tatry a na druhé Velká Fatra . Nebudete vědět, kam koukat dříve. ???? Poté bude následovat přesun do Bánské Štiavnice (UNESCO ), města, o kterém Slováci říkají, že druhé takové na Slovensku nenajdete. Stále zde je patrné bohatství z minulých časů, kdy se zde těžilo zlato a stříbro. Projdete si centrum a vystoupáte až ke kalvárii , kterou tvoří dvacet dva sakrálních staveb. Ty znázorňují Ježíšovu poslední cestu .  Jejich architektonické zpracování a zasazení do krajiny vás vtáhne do děje . Hřebenová trasa má cca 5,5 km ^ˇ272 m, trasa ke Kalvárii má cca 4 km ^ˇ 240 m.

7. den: Vrch Sitno a jezero Počúvadlo Poslední den zdoláte nejvyšší vrchol Štiavnickych vrchů – Sitno 1009 m n.m. Ten je odpradávna opředen legendami a pověstmi. Dodnes se zachoval ve slovenském jazyce výraz „Do Sitna s tebou“ . Údajně se zde nacházela brána do pekel . Cestou spatříte také zříceninu hradu Sitno, kde v minulosti sídlili loupežníci. Užijete si poslední výhledy do malebných kopců, a pak sestoupíte k jezeru Počúvadlo , kde se budete moci osvěžit a odpočinout si před cestou zpět do Česka.

8. den:

Termíny a ceny

(Popis zájezdu byl aktualizován 05.08.2020)