Tibetem do Nepálu

0
Motlitební praporky Cestou k Everestu Džokhang - kolo zákona Káthmándú  - svatý muž Káthmándú - Durbar Square Klášter Tašilhünpo v Žikace Mt. Everest v západu slunce Mt. Everest ze severu Na střeše v klášteře Gandän Největší tibetské jezero Nam Palác Potála Pevnost Gjance Staré městečko Gjance Tibetská vysokohorská železnice Vlakem do Tibetu

Zájezd pořádá

CHINA TOURS, s. r. o.
Vítězné náměstí 2, 16000 Praha 6

Čína
V nabídce od: 25.10.2012
Kód zájezdu: 4677

.

Chcete-li zájezd zvýraznit na svém webu, zařadit do kolekce, nebo z nabídky zcela vyřadit...

  • ubytování: hotel **ubytování: hotel **
    strava: vlastnístrava: vlastní
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Uskutečněte neopakovatelnou 24hodinovou jízdu nejvýše položenou železnicí světa a vyjeďte až na náhorní planinu tzv. vnějšího Tibetu, do Lhasy. Zde nás ohromí bývalé sídlo dalajlamy Potála a v dalších význačných chrámech a klášterech v okolí nasajeme tibetskou duchovní atmosféru. Pronajatým mikrobusem budeme pokračovat dál do centrálního Tibetu, uvidíme život obyčejných Tibeťanů, mnichů v klášterech či kočovných pastevců. S odbočkou do základního tábora nejvyšší hory světa – Mt. Everestu – překročíme několik průsmyků ve výšce kolem 5000 m a pokocháme se nezapomenutelnými výhledy na himálajské velikány. Putování završíme sjezdem do zeleného Káthmándského údolí, kde se seznámíme s jeho starými paláci, stúpami a chrámy.
Poznámka:

Zájezd lze prodloužit individuálním programem v Bhútánu  – více informací v kanceláři.
Upozornění:

Upozorňujeme na zvýšenou náročnost zájezdu z důvodu několikadenního pobytu ve vysoké nadmořské výšce – více podrobností naleznete v záložce "Praktické".
Velikost skupiny:

6–16 účastníků
China Tip:

Italský horolezec Reinhold Messner věří, že yetti existuje. V průběhu 12 let zorganizoval v Tibetu a Nepálu přes dvacet výprav, které popsal ve své knize Yetti, legenda a skutečnost. Messner našel zvíře, kterému se říká sněžný medvěd a odpovídá představám místních lidí o yettim. Yetti prý má v mládí načervenalou srst, která později tmavne a dostává šedivou barvu. Dožívá se prý 20 až 30 let, živí se ovcemi a přesně podle legendy je citlivý na hluk. Myslíte, že na něj v základním táboře Everestu narazíme?
Víza:

Od 18. 10. 2019 došlo k zásadní změně v zajišťování čínských víz, kdy je nutná osobní návštěva vízového centra  v Praze  každým žadatelem o čínské vízum kvůli pořizování otisků prstů .
Do Tibetu je speciální režim cestování a s tím také související jiný režim víz, kdy se udělují  čínská víza skupinová . V tomto případě nejsou vlepována individuální víza do pasu, ale všichni spolucestující ve skupině jsou uvedeni na jednom oficiálním dokumentu.  Z tohoto důvodu je nutná osobní návštěva celé skupiny daného zájezdu dohromady v jeden den a čas. Konkrétní termín návštěvy vám ale budeme schopni sdělit, až obdržíme zvací dopis z tibetského úřadu, což se děje cca 14–10 dnů před odletem . Na vízovém centru bude v daný den přítomen také náš pracovník, který bude celou skupinu organizovat. Dříve o vízum není možné žádat, vízové centrum žádosti bez zvacího dopisu nepřijme. Bez osobní návštěvy s celou skupinou není možné se daného zájezdu zúčastnit, protože vám nebude uděleno čínské vízum.
Pro zajištění víza je nutné vyplnit obsáhlou žádost o vízum s různými osobními informacemi a naskenovat fotografii dle požadavků čínské ambasády. Celá žádost se vyplňuje on-line přes webové stránky na počítači a je v angličtině.
Klienti před zájezdem obdrží podrobné instrukce, jak žádost vyplnit, spolu s potřebnými informacemi k cestě. 
Za čínské vízum se platí v hotovosti nebo kartou při podání žádosti, a to částka 2700 Kč/os. Vyzvednutí pasů s udělenými vízy zajistí naše CK. 
Od otisků prstů a návštěvy vízového centra jsou osvobozeny děti do 14 let a osoby nad 70 let věku a dále ti, jimž byly na tomtéž vízovém centru nebo na čínské ambasádě sejmuty otisky prstů v uplynulých 5 letech a kteří cestují na stejný pas. Tato část klientů by jen dodala vyplněnou žádost o vízum do CK. 
Doporučujeme pročíst podrobnější informace o celém postupu zajištění čínského víza, které najdete zde: Čínské vízum .
Náročnost:

Zájezd je náročný pro nadmořskou výšku, která se pohybuje okolo 5000 m a více! Není nutná žádná extrémní fyzická zdatnost, spíš momentální dobrý zdravotní stav a schopnost aklimatizace.


Ubytování: hotel **

Strava: vlastní
bez stravování

Doprava: letecky

Program zájezdu

1. - 2. den: Praha – Peking – Xining (Si-ning): přílet do Pekingu a následný přelet do Xiningu.

3. - 4. den: Xining – Lhasa : celodenní výlet ke klášteru Kumbum ; noční a denní přejezd vlakem přes Tibetskou náhorní plošinu (nejvyšší bod cesty 5072 m, délka jízdy 22 h) – příjezd do Lhasy 4. den odpoledne; aklimatizační procházka starým městem .

5. den: Lhasa : monumentální bývalé sídlo dalajlamů Potála s poutním okruhem; jeden z největších klášterů tzv. sekty žlutých čepic – klášter Däpung , poutní okruh Barkhor.

6. den: Lhasa : půldenní výlet do kláštera Gandän ležícího v nádherné scenérii přírodního amfiteátru vysoko nad údolím řeky Kjičchu (4300 m n.m.); bývalé letní sídlo dalajlamů Norbulinka .

7. den: Lhasa – Nam Co – Damxung: výlet k největšímu tibetskému jezeru Nam nacházejícímu se v 4700 m n.m. a obklopenému hřebenem sedmitisícových vrcholů – odpolední procházka po březích jezera ; nocleh v městečku Damxung.

8. den: Damxung – Lhasa : druhý den odpoledne návrat do Lhasy; dokončení prohlídky hl. města – nejposvátnější tibetský chrám Džokhang a případné další památky; individuální procházky starým městem a možnost nákupu suvenýrů.

9. den: Údolí Jarlung – celodenní výlet do kolébky tibetské kultury a státnosti: sídlo prvních tibetských králů hrad Jumbulagang, nejstarší tibetský klášter Samje; nocleh v ubytovně u kláštera.

10. den: Klášter Samje – Gjance: celodenní přejezd mikrobusem kolem posvátného jezera Jamdok – přes téměř pětitisícový průsmyk s nádherným výhledem na 7200 m vysokou horu Nanťingaca.

11. den: Gjance – Žikace : klášter Palkhor-čchöde s jednou z největších stúp v Asii Kumbum , nad starým tibetským městem tyčící se pevnost Gjance ; odpoledne přesun do Žikace – poutní okruh kolem kláštera k monumentální pevnosti, rozsáhlé staré tibetské město .

12. den: Žikace – Sakja: jeden z nejvýstavnějších tibetských klášterů a sídlo pančenlamů Tašilhünpo ; přejezd do městečka Sakja.

13. den: Sakja – Šäkar: bývalé hl. m. Tibetu se stejnojmenným klášterem, vystavěným v tradiční, Mongoly ovlivněné architektuře ; odpoledne přejezd do Šäkaru.

14. den: Šäkar – Mt. Everest : odbočka z hlavního směru k nejvyšší hoře světa 8850 m vysoké Matce hor ; přejezd přes 5200 m vysoký průsmyk Pangla s nejkrásnějším výhledem na himálajský hřeben ; Rongphu – nocleh v ubytovně u nejvýše položeného kláštera na světě .

15. den: Rongphu – hranice Tibetu: probuzení pod Everestem ; celodenní přejezd směrem na tibetsko-nepálské hranice s výhledem na další osmitisícové vrcholy , zejména nejnižší osmitisícovku Šišapangma .

16. den: Hranice – Káthmándú : celodenní přesun přes hranice a dále hlubokým lesnatým údolím ; dle času dojezdu (pozdě večer) do Káthmándú – obchodní čtvrť Thamel.

17. den:

18. - 19. den: Káthmándú – Praha: dopoledne fakultativně možnost letu k Everestu; tzv. opičí chrám se stúpou Svajambhunáth s výhledem na celé údolí; odpoledne či večer odlet, přílet domů 19. den.

Termíny a ceny

Zájezd nemá k dispozici žádné termíny.
(Popis zájezdu byl aktualizován 10.12.2021)